Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
2022-04-15

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ukrayna Yükseköğretim Kurumlarında Eğitim Gören Öğrencilerin Yatay Geçiş ve Özel Öğrencilik İşlemleri Uygulama Esasları



Yatay Geçiş İşlemleri

 

Eğitim Öğretim

  1. Programlara kayıt hakkı kazanan ve kesin kayıt yaptıran öğrenciler eğitim-öğretimlerine 2022-2023 eğitim-öğretim yılında başlayacaklardır.
  2. Öğrencilerin, yatay geçiş başvuruları ve kayıtları sırasında ibraz etmeleri gereken, ancak olağanüstü şartlar nedeniyle ibraz edilemeyen ve ilgililerin öğrenciliğini kanıtlayan belgeleri (öğrenci belgesi, transkript belgesi, pasaport, emniyetten alınan giriş-çıkış kayıtları vs.) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar teslim etmeleri gerekmektedir. Olağanüstü şartların devam etmesi durumunda, öğrencilerin geçici olarak yapılmış olan kayıtlarının süresinin uzatılmasında karar alma yetkisi Üniversite Senatosuna aittir. Başvuruda, adaylardan, eksik evrakın belirlenen süreler içerisinde teslim edilmemesi veya yanlış bilgi/belge verildiğinin anlaşılması halinde yapacağı kesin kayıt işleminin iptal edileceğine ilişkin taahhütname alınacaktır.
  3. Yatay geçiş yoluyla kayıt yaptırdığı programdan mezuniyet hakkı elde eden öğrencilerden belge eksiği bulunanlar için bu eksiklikleri tamamlanıncaya kadar mezuniyet işlemleri yapılmaz. Belgelerin tamamlanamaması halinde öğrencinin talebi üzerine, programda geçirdiği süre özel öğrencilik statüsünden sayılmak şartı ile kendisine bu uygulama esaslarında özel öğrencilik konusunda yer alan hükümler uygulanır.
  4. Birimlerimizce uygun görülmesi şartıyla, öğrencilerin istekleri halinde 2021-2022 eğitim öğretim yılı sonunda açılacak yaz okullarından ders alabileceklerdir.
  5. Yabancı uyruklu öğrenci olarak yatay geçişi kabul edilen öğrenciler TNKÜ TÖMER tarafından yapılacak olan Türkçe Dil Yeterlilik Sınavına alınırlar, sınav sonuçlarına bağlı olarak bu öğrenciler hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanacaktır.
  6. Yatay Geçiş ve Özel Öğrencilik başvurularının web sitemizde yayımlanan formlarda istenilen belgeler ile birlikte ilgili Fakülte/Yüksekokul/MYO’na şahsen ya da noter onaylı vekaletname ile yapılacaktır.

 

Değerlendirme

  1. İlan edilen kontenjandan fazla başvuru olması durumunda, değerlendirme işlemlerinde öncelik ÖSYS/YKS’ye girmiş ve kılavuzda yayımlanan başarı sırasına sahip olan öğrencilere verilecektir. Boş kontenjan kalması durumunda, ilgili yılın ÖSYS/YKS kılavuzunda belirtilen sıralama kuruluşları listelerinde aranan sıralama şartını karşılayan üniversitelerin öğrencileri arasından uluslararası sınav puanına göre değerlendirme yapılacak, yine boş kontenjan kalması durumunda ise ilgili yılın ÖSYS/YKS kılavuzunda belirtilen sıralama kuruluşları listelerinde aranan sıralama şartını karşılayan üniversitelerin öğrencileri değerlendirilecektir.  
  2. Bu kategorilerin kendi içindeki sıralamasında ise; YKS sınav puanı en yüksek olandan aşağı doğru sıralama yapılacak, puanı aynı olan başvurularda kayıtlı olduğu üniversitenin dünya sıralama listesindeki sırası yüksek olana, sıralama listesindeki sıralaması da aynı ise yaşı küçük olana öncelik verilecektir.
  3. YKS puanı bulunmuyorsa, belirtilen sıralama kuruluşları listelerinde aranan sıralama şartını karşılayan üniversitelerin öğrencileri arasından uluslararası sınav puanına göre en yüksek olandan aşağıya doğru sıralama yapılacak, uluslararası sınav puanı aynı olan başvurularda yaşı küçük olana öncelik verilecektir.
  4. YKS puanı ile ilgili yılın ÖSYS/YKS kılavuzunda belirtilen sıralama kuruluşları listelerinde aranan sıralama şartını karşılayan üniversite öğrencilerinin de uluslararası sınav puanı bulunmuyorsa sıralama listelerindeki sırası yüksek olana, sıraları aynı ise yaşı küçük olana öncelik verilecektir.
  5. Ukrayna'daki programa kayıt yapılan yıldaki ÖSYS/YKS kılavuzunda zikredilen sıralama kuruluşları listelerinde başarı sırası aranan programlar için anılan kılavuzlarda aranan sıralama şartını, başarı sırası aranmayan programlarda ise ÖSYS/YKS kılavuzunda zikredilen sıralama kuruluşları listelerinde ilk binde olan yükseköğretim kurumlarının diploma programına, uluslararası sınav (SAT1, ACT, Abitur, Fransız Bakaloryası, GCE A Level Sertifikası, International Baccalaureat IB, Avusturya Matura Diploması, İtalya Maturita Diploması) sonucu ile kayıt yaptırmış olan Türk ve yabancı öğrencilerin, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca ilan edilen muadil sayılan aşağıda belirtilen belgelerden birine sahip olması gerekir.

 

       SAT 1                                                                  : En az 1000 puan

ACT                                                                     : En az 21 Puan

Abitur                                                                  : En az 4 Puan

Fransız Bakaloryası                                             : Diploma notu en az 12 Puan

GCE A Level Sertifikası                                      : En az 2 Dersten

Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureat IB): En az 28

Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis)    : En çok 2

İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita)          : En az 70

 

  1. Öğrenciler transkript ve ders içerikleri ile birlikte ilgili birimlere başvuru yaparak muafiyet ve intibak talebinde bulunabilirler.
  2. Meslek icrasına ilişkin diploma programlarında (tıp, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik, hemşirelik ve klinik uygulaması olan diğer sağlık programları, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik ve hukuk) öğrencinin intibakının yapılacağı sınıf ve alt sınıflara ilişkin teorik/uygulamalı ders kazanımları ve yeterlilikleri, ilgili birim intibak ve muafiyet komisyonları tarafından yapılacak ölçme değerlendirme sonuçlarına bağlı olarak tespit edilecek, öğrenci intibak komisyonları tarafından uygun sınıflara yerleştirileceklerdir. Ölçme değerlendirme sınav tarihleri ilgili birimler tarafından ilan edilecektir.
  3. Başvuru evrakları öncelikli olarak Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından kontrol edilecektir.

 

Özel Öğrencilik İşlemleri

 

Özel öğrenci kontenjanları; yatay geçiş kontenjanlarından boş kalan kontenjan kadardır.

 

Başvuru İlkeleri

  1. Başvuruda adaydan alınan bilgi ve belgelerin doğruluğu ve geçerliği konusunda tüm sorumluluk adaya ait olacaktır.
  2. Başvuruda, adaylardan, eksik evrakın belirlenen süreler içerisinde teslim edilmemesi veya yanlış bilgi/belge verildiğinin anlaşılması halinde yapacağı kesin kayıt işleminin iptal edileceğine ilişkin taahhütname alınacaktır.
  3. Başvurular adaylar tarafından ilgili birime takvimde yer alan tarihler arasında yapılacak, yapılan başvuruya bağlı olarak istenilen belgeler ve başvuru formu; a) Yatay geçiş şartlarını sağlamayan en geç 15 Nisan 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar, b) Yatay geçişten yararlanamayan öğrenciler ise 29 Nisan 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar ilgili Dekanlığa/Müdürlüğe teslim edilecektir.
  4. Belirtilen tarihe kadar belge teslim etmeyen adayların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
  5. Adaylar başvuru sırasında aşağıda yer alan belgeleri noter onaylı Türkçe çevirileri ile birlikte ilgili birime teslim edeceklerdir.
  • Öğrenci belgesi,
  • Not durum (transkript) belgesi,
  • Ders içerikleri,
  • Ukrayna öğrenci vizesi,
  • Pasaport,
  • İlgili emniyet müdürlüklerinden alınan giriş-çıkış kayıtları,
  • Kayıtlı olunan üniversitenin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kabul edilen sıralama kuruluşları tarafından yapılan sıralama belgesi

 

Başvuru Şartları

  1. Lisansüstü programlar için başvuru yapılamayacaktır.
  2. Bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil kayıtlı öğrenciler, özel öğrencilik hakkından yararlanabilecektir.
  3. Bu öğrencilerin başvuruları ile sınırlı olmak üzere;
  • Özel öğrencilik talebinde bulunulan diploma programının asgari yerleştirme puanı aranmayacak,
  • Özel öğrencilik için aranan genel akademik başarı not ortalaması dikkate alınmayacak,
  • Öğrencinin kayıtlı olduğu diploma programında geçirmesi gereken asgari dönem/yıl şartı uygulanmayacak,
  • Öğrencinin kayıtlı olduğu üniversiteden özel öğrencilik için onay istenmeyecektir.
  1. Yabancı uyruklu öğrenci olarak özel öğrenciliğe kabul edilen öğrenciler TNKÜ TÖMER tarafından yapılacak olan Türkçe Dil Yeterlilik Sınavından başarılı olmaları halinde eğitim-öğretimlerine devam edebilirler.

 

Eğitim Öğretim

  1. Özel öğrenci olarak programlarda öğrenim görmesi uygun görülen ve kesin kayıt yaptıran öğrenciler eğitim öğretimlerine 2022-2023 eğitim-öğretim yılında başlayacaklardır.
  2. Özel öğrenci statüsünde eğitim gören öğrenciler, Üniversitenin derslere devam, sınav, başarı değerlendirmesi ve disiplin hakkındaki mevzuat hükümlerine tabidir. Alınacak derslerin kazanımları, ölçme ve değerlendirme gibi kaliteye ilişkin hususlardaki titizlik, özel öğrenciler için de aynen sürdürülecektir.
  3. Özel öğrencilerin, bir yarıyılda alabileceği derslerin kredileri toplamı, üniversitenin yönetmelik ve yönergelerinde belirlenen bir yarıyılda alınabilecek maksimum kredi sınırını aşamaz.
  4. Özel öğrencilik süresi 1 yıl / 2 yarıyıldır. Bu süre Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı görüşüne bağlı olarak uzatılabilir.
  5. Özel öğrenci olarak Üniversitede kayıtlı öğrenciler, özel öğrencilikte geçirdikleri süre ne olursa olsun, diploma/unvan/statü talep etme hakkı elde edemezler. Bu öğrenciler için Üniversite tarafından diploma ve/veya mezuniyet belgesi düzenlenemez.
  6. Özel öğrencilik statüsünde öğrenim gören öğrencilere, dönem sonunda, aldıkları teorik/uygulamalı derslere ilişkin AKTS kredileri ve sınav sonuçları gibi kazanımları gösteren onaylı bir belge verilir.
  7. Öğrencilerin, özel öğrencilik başvuruları ve kayıtları sırasında ibraz etmeleri gereken, ancak olağanüstü şartlar nedeniyle ibraz edilemeyen ve ilgililerin öğrenciliğini kanıtlayan belgeleri (öğrenci belgesi, transkript belgesi, pasaport, emniyetten alınan giriş-çıkış kayıtları vs.) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı başına kadar teslim etmeleri gerekmektedir.

 

Yatay Geçiş/Özel Öğrencilik Katkı Payı/Öğrenim Ücretleri

  1. Yatay geçiş/özel öğrenci olarak kayıt yapan öğrencilerden alınacak ücretler hakkında, her yıl Cumhurbaşkanı Kararına göre belirlenen Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair karar kapsamında işlem yapılacaktır.
  2. Kesin kayıt yaptırdıktan sonra herhangi bir nedenle kayıt işlemi iptal edilen veya kaydı silinen öğrencilerin yatırmış oldukları katkı payı/öğrenim ücretleri iade edilmez.